cream 4713579 1280

Kan man Använda Hudkräm i Ansiktet?

Huden i ditt ansikte är inte densamma som huden på din kropp.

Även om det kan vara svårt att skilja mellan de två är bodylotion (hudkräm) och ansiktskräm inte samma sak. I de flesta fall bör du faktiskt aldrig använda bodylotion i ansiktet. Det beror på att huden i ditt ansikte skiljer sig från huden på resten av din kropp.

Till exempel är huden i ditt ansikte faktiskt mycket tunnare än huden på andra delar av din kropp, som dina ben och fötter, och huden runt dina ögon är särskilt tunn och känslig. Ditt ansikte har också fler oljekörtlar och hårsäckar än andra delar av kroppen, vilket gör huden i ansiktet mycket känsligare överlag.

Av denna anledning skapas hudkräm och ansiktskräm på olika sätt. Hudkräm tenderar till exempel att vara tjockare och tyngre än ansiktskrämer. De innehåller ofta ingredienser som olja, smör och andra fuktighetsbevarande föreningar. Å andra sidan tenderar ansiktsfuktare att vara lättare i konsistensen och innehåller aktiva ingredienser som hjälper till att återfukta och främja kollagenproduktionen.

Huden på olika delar av din kropp varierar mycket. Ditt ansikte tenderar att ha tunnare hud, fler oljekörtlar och fler hårsäckar än huden på andra delar av din kropp, som den tjockare huden på dina fötter, till exempel. Även olika områden i ansiktet, som runt ögonen, är tunnare än andra. Allt detta betyder bara att din ansiktshud kan vara känsligare, och för vissa människor ser den blankare ut och är mer benägen att få finnar.

Men även om det kanske inte är idealt att använda body lotion för ditt ansikte betyder det inte att du inte kan använda det för ansiktet.

Body lotion är okej, så länge det inte irriterar ditt ansikte.

Många body lotions har starka dofter och innehåller en mängd olika irriterande ingredienser som isopropylpalmitat, isopropylmyristat, kakaosmör, pigment och färgämnen. Dessa ingredienser kan orsaka problem för aknebenägen hud. En ”intetsägande” fuktkräm har vanligtvis inte tillsatta parfymer och minimerar irriterande ämnen. Om du hanterar finnar regelbundet kan body lotions vara för mycket och du bör prova något skonsammare istället.

Viskositeten på din fuktighetskräm spelar också roll. Det finns krämer, lotioner, geler och oljor, som alla känns väldigt olika när du applicerar dem.

Vad du använder beror på din hudtyp, hur torr din hud är och vilket klimat eller årstid du befinner dig i. Krämer är tjockast eftersom de innehåller mycket olja. De är bra för torr hud eftersom den tunga konsistensen hjälper till att stänga in fukt, särskilt på vintern eller i torrt klimat. Men om du har fet och aknebenägen hud är det bättre för dig med en lätt, oljefri fuktkräm. Å andra sidan är lotioner och geler lättare, mindre oljiga och bättre för sommaren. Speciellt geler känns uppfriskande och lämnar inte kvar den feta resten.

Personer med normal (inte för fet, inte för torr) hud kan komma undan med kroppslotioner för att återfukta kropp och ansikte så länge det inte irriterar deras ansikte och det fångar upp fukt i huden. I slutändan beror det på din hudtyp.

Om du använder bodylotion för ditt ansikte är det inte ett stort problem så länge det känns bra och din hud reagerar väl på det.

Vad händer när du använder hudkräm i ansiktet?

Att använda bodylotion i ansiktet kan orsaka ovälkomna utslag. Eftersom de flesta hudkrämerna tenderar att vara tjocka och tunga, kan applicering av den i ansiktet täppa till porerna med ytterligare oljor som orsakar finnar, särskilt för dem som redan är benägna att få akne.

Personer med utslag eller andra inflammatoriska hudåkommor bör vara särskilt noga med att inte använda bodylotion i ansiktet. Dessa personer har ofta en hudbarriär som är mindre robust och små sprickor i huden kan tillåta mikroorganismer att invadera.

Tjocka fuktkrämer kan irritera och förvärra detta.

Dessutom har hudkrämer inte fördelen med solskyddsmedel, till skillnad från många ansiktskrämer. Eftersom huden i ditt ansikte ofta utsätts för solens ultravioletta (UV) strålar, kan användning av en ansiktskräm med en solskyddsfaktor (SPF) på 30 eller högre hjälpa till att förhindra solskador.

Alla body lotions behöver dock inte vara dåliga. Hudkrämer som är parfymfria innehåller i allmänhet inte skadliga eller irriterande ingredienser och anses säkrare att använda i ansiktet. Milda lotioner som CeraVe och Cetaphil är speciellt utformade för att återfukta och återfukta känslig hud.

Skäl till varför bodylotion inte bör användas i ansiktet

Att använda en bodylotion är absolut nödvändigt för mjuk och smidig hud, men du bör normalt inte använda samma kräm för ditt ansikte. Här är några anledningar till varför.

1. Huden i ditt ansikte är ömtåligare

Huden i ditt ansikte är mycket känsligare än den på din kropp. Detta beror på att huden på din kropp tenderar att ersätta celler i mycket långsammare takt än i ditt ansikte, eftersom den inte är lika utsatt för miljöfaktorer som ditt ansikte. Det är detta som gör huden på din kropp tjockare och den i ditt ansikte tunnare och mer känslig. Därför innehåller bodylotions mycket mer kräminnehåll, är tjockare och ofta mycket oljigare.

2. Det kan orsaka allergier

Hudkrämer kan ofta orsaka allergier på den ömtåliga huden i ditt ansikte. Detta beror på att huden i ditt ansikte är tunnare och kemikalierna som används i en bodylotion är mycket mer potenta och kan skada känslig hud.

3. Orsakar tilltäppta porer och akne

Hudkrämer är vanligtvis mycket krämigare och fetare än krämer för ansiktet. Därför när du applicerar bodylotion i ansiktet tillåter det damm och föroreningar att avsättas på ansiktet och de stannar där tills du tvättar bort det.

Denna samling av smuts kan orsaka igensatta porer och leda till akne. Men detta är inte fallet med krämer gjorda speciellt för ansiktet eftersom de har mindre mängd fuktgivande föreningar som är lättare och inte gör ditt ansikte för fet (detta är sant även om du har extremt torr hud och använder en kräm för att fukta Det). Det finns naturliga sätt att bli av med akne, här är några av dem.

4. Har många fler kemikalier

Hudkräm har generellt mycket mer doft och färgämnen än krämer gjorda för ansiktet. Det beror på att tillverkare av bodylotion kan lägga till fler kemikalier eftersom huden är tjockare. Alla dessa kemikalier kan göra mycket skada på din hud och kan till och med leda till allergier.

Hur skiljer sig hudkräm och ansiktskräm från varandra?

1. Ansiktslotion eller kräm

Ansiktslotioner eller krämer är extremt lätta i konsistensen. Eftersom överhuden i ansiktshuden är tunnare än resten av kroppen, tenderar ansiktshuden att vara känsligare. Därför behöver den en produkt som är lättare i vikt och som kommer att gå djupt in i din hud och återfukta den till kärnan.

Eftersom mäns hud är annorlunda än kvinnors, skulle produkterna och användningsmönstren vara olika för var och en. En bra ansiktslotion bör innehålla hypoallergena och icke-komedogena ingredienser vilket innebär att ingredienserna inte utlöser allergiska reaktioner och inte täpper till hudens porer. Det måste också passa din hudtyp.

Kvinnor bör applicera en ansiktskräm direkt efter att de har rengjort ansiktet med en ansiktstvätt eller ansiktsrengöring. Att applicera ansiktskräm på lätt fuktig hud hjälper den att behålla fukten bättre.

Huden på män är tjockare och något sträv på grund av hår i ansiktet. Således är ansiktslotion för män tjockare och starkare. Att använda en icke-fet ansiktslotion bör vara en vanlig del av din hudvårdsregim. Män bör använda ansiktskrämen direkt efter rakning när deras hud behöver återfuktas som mest.

2. Hudkräm/body lotion

Det översta lagret av kroppshud är tjockare än ansiktshud. Det är därför som kroppsfuktare är tyngre än ansiktskrämer. Lätta fuktkrämer kommer inte att kunna komma in i din hud ordentligt och kommer inte att ge den återfuktning du behöver.

En hudkräm bör användas dagligen, särskilt av dem som vistas i tuffa klimat som extrem kyla eller brännande väder eller arbetar i så tuffa miljöer. Om du arbetar utomhus eller ägnar dig åt utomhusaktiviteter behöver din hud ordentlig återfuktning för att hålla sig frisk och näring.

Duscha ordentligt för att få bort det damm din kropp har lockat till sig under dagen och applicera en fuktkräm som passar din hudtyp.

Applicera fuktkrämen på fuktig hud.

De med torr hud kan välja tjocka body butter som kakaosmör, sheasmör eller mangosmör för att återfukta huden.

De med fet hud kan hoppa över kroppssmöret eftersom det ger djup återfuktning som kan täppa till porerna på deras redan feta hud.

Även om du har normal hud kommer några delar av din kropp som armbågar och knän att kännas torra och sträva. Var extra uppmärksam på dessa delar.

Applicera kroppsfuktighetskräm varje kväll innan du går och lägger dig för att minska torrhet.

Kan du applicera body lotion i ansiktet?

Många använder ofta body lotion eller kroppsfuktande krämer/smör i ansiktet när de får slut på sin ansiktslotion. Ett fåtal köper inte ens en ansiktskräm och fortsätter att använda en kroppsfuktighetskräm för båda ändamålen. Men det är dags att fundera över varför de är avsedda för två olika syften och stoppa praktiken.

Skillnad i hudkvalitet:

Din kropp och ansiktshud skiljer sig från varandra i många aspekter. Medan ansiktshuden har en tunnare epidermis, är detta område ännu känsligare runt ögonen. Det som passar den ena delen kommer inte att passa den andra av denna anledning.

Skillnad i ingredienser:

Ingredienserna som används i en kroppsfuktighetskräm och en ansiktskräm är inte lika. De flesta kroppsfuktighetskrämer innehåller konstgjorda dofter som kanske inte passar din ansiktshud. Konstgjorda doftämnen kan orsaka en allergisk reaktion. Dessutom erbjuder de flesta fuktkrämer inte solskydd.

Skillnad i konsistens:

Densiteten av mjukgörande medel som används i ansiktskräm och en body lotion är annorlunda. Ansiktslotioner och -krämer är lätta och inte feta medan kroppsfuktighetskräm tenderar att vara tät och fet.

Om du applicerar den tjocka, feta bodylotionen i ansiktet, skulle dina hudporer vara igensatta av olja, vilket kommer att leda till akne. Dessutom kommer den feta hudstrukturen att få din hud att se extremt matt ut.

Det finns dock några produkter som kan användas både för kropp och ansikte. Sådana produkter formuleras specifikt, och detta nämns ofta på själva produkten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg