woman 6881935

Är det bra att Tvätta Ansiktet Varje Dag? Hur ofta Tvätta Ansiktet?

Hur ofta ska du egentligen tvätta ditt ansikte? Svaret kan variera beroende på flera faktorer men den allmänna rekommendationen är att du bör tvätta ditt ansike två gånger om dagen: morgon och kväll. Med det sagt är svaret ja, det är inte bara bra att tvätta ansiktet varje dag, det är rekommenderat.

Det finns dock flera olika kriterier som påverkar hur många gånger per dag du bör tvätta ditt ansikte. Även om det i slutändan är en personlig fråga kan du följa några riktlinjer för att ta reda på hur många gånger du bör tvätta ditt ansikte.

Hur ofta ska du tvätta ansiktet?

Med olika hudtyper och livsstilsvanor kommer vi absolut inte alla att ha samma exakta ansiktstvättrutin. För vissa kan det räcka med en tvätt om dagen; andra tvättar ansiktet tre eller fler gånger per dag. För att inte nämna att det finns en uppsjö av åsikter om vad som utgör en rengöring – till exempel menar vissa att en vanlig avsköljning med vatten på morgonen är en ansiktstvätt, medan andra rekommenderar att man håller sig till ett skonsamt rengöringsmedel vid varje tvätt.

Egentligen finns det inga rätta svar (hudvård är både en personlig och upplevelserik resa), och vissa dagar kommer att se annorlunda ut än andra. Vi kan däremot erbjuda ett riktmärke för vad som påverkar din hud och vad det betyder för dina tvättvanor. Se bara de nedanstående mer som riktlinjer snarare än regler.

Tänk på din hudtyp

Om du är särskilt fet kan du känna ett behov av att tvätta ansiktet minst två gånger om dagen. Detsamma gäller för aknebenägen hud. Utan ordentlig rengöring kan dina porer börja ansamlas – och därmed ett kluster av finnar. Som sagt, fet och aknebenägen hud kan klara sig bra genom att lägga till en morgonrengöring för att tvätta bort överflödigt talg från din sömn, såväl som eventuell smuts och bakterier från din kudde.

Om du har torr hud och upptäcker att en morgontvätt gör din hud extra uttorkad, kan du helt enkelt dutta lite mild rengöring eller avstå från morgonrengöringen helt. Se bara till att du åtminstone sköljer med vatten, eller svep på lite toner eller micellärt vatten, innan du går vidare till serum.

Tänk på din miljö

Klimatet och din miljö är en viktig faktor. Om det är fuktigare kanske du vill tvätta ansiktet mer, om det är mindre fuktigt kanske du tvättar ansiktet mindre. Det liknar hur ofta du bör duscha: Varmare väder betyder mer svett, vilket kan kräva mer rengöring. Svalare temperaturer innebär mindre svett, vilket kan kräva färre tvättar.

Titta på dina produkter

Kolla din hudvårdsserie: Är du en del av ett C-vitaminserum? Hyaluronsyra? En återfuktande behandling? Om så är fallet behöver du en ren duk varje gång du ansöker.

Föroreningar i huden kan hindra aktiva ingredienser från att tränga in. Så om du planerar att inkludera serum i din morgonrutin, se till att du har någon form av sköljning på morgonen. Annars kanske de aktiva ingredienserna inte sjunker in, eftersom du kan ha hudvårdsrester kvar från din nattrutin, överskott av talg och så vidare.

Har du smink?

Även om du inte bär smink måste du fortfarande tvätta ansiktet i slutet av dagen. Din hud utsätts för smuts, bakterier och skräp hela dagen, även om den inte nödvändigtvis känns smutsig. Men om du använder smink är det särskilt viktigt att tvätta bort dessa produkter.

Du kan till och med överväga en dubbelrengöring: Eftersom smink vanligtvis är oljebaserad, glider det inte lätt av med vatten. Att använda en olja på torr hud kan smälta sminket och talg från din hud, och att följa med en vattenbaserad rengöring kan hjälpa till att skölja bort alla rester.

Om du bara kan tvätta en gång, när ska du göra det?

Det är bäst att tvätta två gånger om dagen – morgon och kväll – om du kan. Du kan dock avstå från morgonrengöringen, om det passar dig. Men du ska alltid, alltid tvätta ansiktet innan du lägger dig: Om du bara vill göra det en gång om dagen, gör det på kvällen så att du kan ta bort all förorening innan du går och lägger dig.

Din hud måste vara ren före sänggåendet, så att du kan reparera huden över natten och inte bryta ut mer. Din hud är mer genomtränglig på natten, vilket gör det desto viktigare att samla på sig de återfuktande aktiverna och krämerna innan du lägger dig. Och vad behöver du för att säkerställa att dessa ingredienser gör sitt jobb? Ett rent, nytvättat ansikte.

Tvätta ditt ansikte två gånger per dag

Även om du begränsar din exponering för yttre element är det alltid är en bra idé att tvätta ansiktet två gånger om dagen. På morgonen är det ett bra sätt att ta bort döda hudceller som har vänt sig i ansiktet efter att ha sovit. Innan sänggåendet fungerar det som ett sätt att ta bort smink och talg- och oljeproduktion från dagen.

Ansiktsrengöring

I slutändan är vad du använder för att tvätta ansiktet lika viktigt som frekvensen. När allt kommer omkring, om du inte väljer rätt produkt för din hudtyp, kan du riskera att torka ut din hy under din rengöring två gånger om dagen, vilket fungerar som grunden för din rutin. Och även om du skulle kunna tro att uttorkning skulle resultera i, ja, torrhet, kan det faktiskt göra din hud fetare.

Din hud kan bli röd och irriterad av övertvätt, så om du rengör två gånger om dagen, se till att använda en mild, pH-neutral, icke-löddrande rengöring för minst en av dessa. Det finns två typer av rengöringsmedel, medicinska och icke-medicinska. Om du har akne föreslår vi att du pratar med din läkare om den bästa behandlingen för att använda alla akne-bekämpande rengöringsmedel (som kan innehålla salicylsyra, glykolsyra eller bensoyl). peroxid).

Att svepa ditt ansikte med micellärt vatten på natten, efter att du har rengjort kan också vara ett bra sista steg. Det är ett enkelt sätt att få bort varenda spår av smink. Även om du tvättar ansiktet och tycker att du gjorde ett bra jobb, använder du det micellära vattnet efteråt och du kommer att se att det fortfarande finns lite sminkrester.

Vänta inte med att återfukta

Så snart du har följt stegen för att rengöra ditt ansikte, avsluta med en fuktkräm medan huden fortfarande är lite fuktig, för att förhindra att huden tappar fukt eller torkar ut. Snabbt tips? Värm upp krämen mellan handflatorna innan du applicerar den. Du bör se till att du har en fuktkräm som är lämplig för din hudtyp. Har du fet hy bör du använda en mindre tjock fuktkräm. Men om du har torr hud kan du välja en tjockare ansiktskräm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

  • Melanotan: En Revolutionerande Peptid för Solbränna och Hälsa

  • 3 anledningar att prova microneedling

  • Varför får hudvård för män inte lika mycket fokus som för kvinnor?

  • Varför är Retinol bra för Huden?

  • Kan man Använda Hudkräm i Ansiktet?

  • Olika Typer av Ansiktsbehandlingar på ett Spa – Tips & Råd