woman 567021 1280

Vad är en Aroma Massage? [Aromaterapimassage]

Oavsett om du bestämmer dig för att besöka ett spa eller prova aromaterapimassage hemma, kommer de terapeutiska eteriska oljorna garanterat att lämna dig avslappnad, utvilad och helt återupplivad.

Vad är aromaterapimassage?

En av de mest populära behandlingarna på spaets meny, aromaterapimassage kombinerar kraften hos eteriska oljor med massageterapi, vilket gynnar både sinnet och kroppen.

Under en aromaterapimassage appliceras doftande eteriska oljor på huden med hjälp av en bärarolja som jojoba, sötmandel eller druvkärna. Eteriska oljor är växtbaserade oljor som utvinns från örter, träd och blommor, och varje olja har sina egna unika egenskaper som ger terapeutiska fördelar.

Eteriska oljor tränger in i din kropp när de absorberas genom din hud. Dessa eteriska oljor ger fördelar för både ditt sinne och din kropp, inklusive att förbättra ditt humör, lindra smärta och avgifta din kropp, beroende på vilka oljor som används.

Det är också vanligt att sprida eteriska oljor under en aromaterapimassage. När du andas in doften av eteriska oljor upptäcks den av sensorer i näsan som ansluter direkt till din hjärnas limbiska system som styr känslor. Det betyder att aromerna du andas in direkt kan påverka dina känslor.

Vad kan aromaterapimassage hjälpa till med?

Förutom att vara bra för att lugna ömma muskler tillsammans med annan värk kan aromaterapimassage hjälpa till att lindra symptomen på många medicinska tillstånd.

I kombination med avslappnande eteriska oljor som lavendel eller bergamott kan aromaterapimassage vara fördelaktigt för tillstånd som ångest, depression och sömnlöshet. Eftersom ditt luktsinne och dina känslor är så nära sammanlänkade, kan aromaterapi utnyttja dina känslor, direkt påverka ditt mentala välbefinnande och främja återställande sömn.

Studier har också visat att aromaterapimassage kan vara fördelaktigt för patienter som behandlas för cancer. När cancerpatienter behandlades med två aromaterapimassager per vecka minskade deras nivåer av stress och ångest samtidigt som immunsystemets funktion förbättrades.

Aromaterapimassage har också visat sig minska mensvärk. En studie från 2015 visade att svårighetsgraden av smärtan som rapporterades var betydligt lägre hos kvinnor som masserade sig själva med rosenolja den första dagen av sin cykel.

Vilka typer av massage kan kombineras med aromaterapi?

Nästan alla typer av massage kan kombineras med aromaterapi, med olika typer av massage som passar olika tillstånd. Några av de mest kända typerna av massage som används vid sidan av eteriska oljor är svensk massage, djupvävnadsmassage och massage med varma stenar.

De eteriska oljorna kan blandas med en bärarolja och användas som en del av massagen, eller de kan läggas till en diffusor för inandning under massagen.

Svensk massage med aromaterapi

Svensk massage, även känd som klassisk massage, är en typ av helkroppsmassage. Terapeuter använder olika tryck och tekniker för att släppa spänningar i kroppen och eliminera knutar i musklerna. Svensk massage är en behaglig massageteknik som ofta används för avslappning och stresslindring. Denna typ av massage är idealisk för personer som är nya inom massage.

Eteriska oljor som vanligtvis används under en svensk massage inkluderar geranium, lavendel, söt apelsin, patchouli och cederträ.

Djupvävnadsmassage med aromaterapi

Djupvävnadsmassage är en teknik som huvudsakligen används för höga nivåer av muskelspänningar eller muskuloskeletala problem inklusive skador eller påfrestningar som tennisarmbåge eller karpaltunnelsyndrom. Denna massageteknik lägger tonvikten på delar av kroppen där du kan lida av hög muskelspänning eller smärta.

Eteriska oljor som vanligtvis används under en djupvävnadsmassage för att minska smärta, inflammation eller svullnad inkluderar eukalyptus, kamomill, rosmarin, pepparmynta och mejram.

Varma stenar massage med aromaterapi

Varm sten massage är designad för ultimat avkoppling. Denna massageteknik använder varma lavastenar strategiskt placerade på kroppen för att öka blodcirkulationen. Stenarna ska vara tillräckligt varma för att stimulera blodflödet men inte så varma att de bränns. Denna typ av massage hjälper till att lindra värk och muskelspasmer samtidigt som den stödjer välbefinnandet.

Eteriska oljor av bland annat kamomill används ofta under massage med heta stenar för att främja avslappning och för att främja sömn.

Aromaterapi massage i hårbotten

Massage i hårbotten är bra för avkoppling. Faktum är att en studie från 2016 fann att hårbottenmassage också kan hjälpa till att sänka blodtrycket och minska nivåerna av stresshormonet kortisol.

Men lägg till aromaterapi, och de kan också uppmuntra hårväxt och hjälpa till att lindra spänningshuvudvärk och migrän. Några av de mest populära eteriska oljorna för aromaterapi i hårbottenmassage som erbjuder dessa fördelar inkluderar lavendel, pepparmynta och rosmarin.

Bergamott är också en populär eterisk olja för aromaterapimassage i hårbotten. Denna eteriska olja hjälper till att mjuka upp och tämja lockigt hår och lämnar det silkeslent och smidigt. Om du vill känna att du precis har lämnat ett spa är bergamottolja ett bra alternativ.

Vilka är fördelarna med aromaterapimassage?

Aromaterapimassage sammanför de terapeutiska fördelarna med både eteriska oljor och massageterapi. Förutom att vara lugnande och helande, påverkar aromaterapimassage alla din kropps system, från dina cirkulations- och nervsystem till lymf- och muskuloskeletala system.

Aromaterapimassage för avkoppling och känslomässigt välbefinnande

Ditt luktsinne är nära kopplat till din hjärnas limbiska system som är ansvarigt för att kontrollera dina känslor. Denna nära koppling gör att aromaterapi enkelt kan utnyttja dina känslor och påverka ditt mentala välbefinnande.

Att andas in eteriska oljor som lavendel eller bergamott under en aromaterapimassage kan hjälpa dig att lugna ditt sinne och dina känslor, uppmuntra avslappning och hjälpa dig att stressa ner.

Att lägga till eteriska oljor som grapefrukt eller apelsin till en bärarolja eller diffusor under en aromaterapimassage kan vara både lugnande och upplyftande, förstärka din övergripande känsla av välbefinnande och främja positiv känslomässig hälsa.

Läs mer om hur aromaterapi kan förbättra ditt känslomässiga välbefinnande här

Aromaterapimassage för smärtlindring

När de blandas med en bärarolja kan många eteriska oljor hjälpa till att lindra smärta och inflammation när de appliceras lokalt på huden. Dessa massageoljor kan hjälpa till att slappna av och lugna musklerna samtidigt som de ökar cirkulationen för att främja återhämtning.

Pepparmyntsolja är särskilt användbar för att minska smärta och inflammation eftersom den har uppfriskande och kylande egenskaper som hjälper till att lindra obehag.

Aromaterapimassage för helande

Aromaterapimassage kan främja läkningen av både din kropp och ditt sinne. Under en massage kommer de mjuka vävnaderna i din kropp att stimuleras med massagetekniker för att främja läkning genom att lindra smärta, minska inflammation, släppa spänningar och förbättra cirkulationen. Tillsats av eteriska oljor förstärker var och en av dessa effekter.

En särskilt effektiv eterisk olja för att främja läkning i både din kropp och ditt sinne är söt mejram. Det fungerar som ett kramplösande medel för att lugna dina muskler och är bra för avkoppling.

Aromaterapimassage för att hjälpa till med sömnen

Aromaterapimassage kan vara fördelaktigt för dem som kämpar med sömnproblem. Eteriska oljor som lavendel kan främja avslappning och uppmuntra sömn.

En studie från 2017 mätte effekten av aromaterapimassage på sjuksköterskor som arbetade skift. Gruppen som fick aromaterapimassage rapporterade förbättrad sömnkvalitet och minskad sömnstörning.

Bästa oljorna för aromaterapimassage

Varje eterisk olja sägs ha sina egna specifika fördelar. Vissa dofter hjälper dig att slappna av, som jasmin eller lavendelolja. Andra kommer att ge dig en lite uppiggande känsla, som eukalyptus eller citron. Berätta för din massageterapeut vad du hoppas få ut av massagen så hjälper de dig att välja en doft utifrån dina mål.

Oavsett ditt individuella mål kommer din massageterapeut att guida dig till en lämplig eterisk olja. Här är vad som kan finnas på spamenyn:

 • Jasminolja används ofta för att lindra symtom på depression och minska inflammation.
 • Lavendelolja har en lugnande effekt som kan förbättra sömnen och förbättra symtom på depression och ångest.
 • Pepparmyntsolja tros hantera smärta från huvudvärk.
 • Bergamott hjälper till att reglera blodtrycket.
 • Kamomilleukalyptus och rosmarin sägs minska inflammation.

Här är några andra populära val av eterisk olja för aromaterapimassage:

 • Vintergröna
 • Teträd
 • Eukalyptus
 • Geranium
 • Ceder
 • Dragon
 • Cypress
 • Enbär
 • Tall
 • Apelsin
 • Citron

Om du vill koppla av kanske du inte vill välja en eterisk olja som kommer att pigga upp dig. Eller, om du har varit lite av en soffpotatis på sistone, kanske du vill undvika avkopplande dofter och istället välja en doft som kan ge dig lite energi.

Innan du börjar en aromaterapimassage, ägna en stund till att verkligen kolla in din kropp och dina känslor. Dela dina tankar med din massageterapeut. Fokusera på områden som kan uppleva obehag eller smärta och kom också ihåg att ge din terapeut en fullständig beskrivning av hur livet går för dig. Upplever du sömnlöshet? Hade du ett trauma nyligen? Lider du igenom en period av ångest eller svår stress? Alla dessa detaljer kommer att hjälpa din massageterapeut att finslipa hur han kan hjälpa dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

 • Fördelar med Massage för Äldre

 • Hälsofördelar med en Massage – Fördelar med Massage

 • Vad du kan Förvänta dig av din Första Massage

 • 7 Vanligaste Massagetekniker: Allt du bör Veta!

 • Fördelarna med Massage: Psykiskt och Fysiskt Välbefinnande