wellness 285589 1280

Hälsofördelar med en Massage – Fördelar med Massage

Det är ingen hemlighet att tillbringa tid i de fridfulla omgivningarna på ett spa kan göra underverk för ditt sinne – såväl som din hälsa. Mängden av avslappnande, föryngrande behandlingar som finns tillgängliga på ett spa hjälper dig att se ut och känna dig som bäst genom att minska stressnivåerna och rensa kroppen från gifter som har byggts upp med tiden.

Avkopplande spadagar ger det perfekta tillfället att skämma bort dig själv med lite välbehövlig egentid, för att slappna av, koppla av, ladda, reflektera, detoxa och få energi. Oavsett om ni är ett par som letar efter för en romantisk spahelg, en grupp vänner som planerar ett gruppspapaket eller en pengamedveten spabesökare som letar efter billiga spaerbjudanden eller sista minuten-spa-resor, är en av de viktigaste sakerna att tänka på innan du bokar din spahotellresa din behandling – och en massage är ett bra ställe att börja.

Många spahotell erbjuder en fantastisk blandning av massager att välja mellan, allt levererat i lugna och avkopplande miljöer av experter. Från att lindra muskelvärk och smärta till att släppa stress och spänningar, det finns många hälsofördelar med att få en spamassage under din spahelg.

Nedan har vi sammanställt en praktisk guide som förklarar alla anledningar till varför du bör boka en massage på din nästa spa-semester.

En känsla av avkoppling

Vi tenderar att tänka på massage som ett sätt att skämma bort oss själva, men det är mycket mer än en tillfällig må-bra-behandling. Faktum är att en massage är ett av de enklaste sätten att koppla av, särskilt när det är en del av din vanliga friskvårdsrutin.

Fördelarna med en spamassage kommer att märkas långt efter att din spa-semester är slut. Även omgivningen i massagerummet – med mjuk belysning, doftande dofter och lugn musik – kommer att hjälpa dig att frigöra sig från den ”verkliga världen” och fly in i en kokong av avkoppling.

Muskulära fördelar

Stress kan få muskler i hela kroppen att spänna sig, vilket skapar den där ”knutna” känslan som vanligtvis finns i rygg, nacke och axlar. Massage kan hjälpa till att slappna av spända och smärtsamma muskler och förbättra rörelseomfånget i dina leder så att de får större frihet och flexibilitet. Under en massage kommer din spa-terapeut att använda olika tekniker för att gnugga, sträcka eller trycka på musklerna för att hjälpa dem att återgå till ett avslappnat tillstånd, vilket i sin tur kommer att minska din värk och smärta.

Immun- och matsmältningsfördelar

När man hanterar stress sparar kroppen energi genom att undertrycka matsmältnings- och immunförsvaret. Detta kan leda till nedsatt immunförsvar och en ökad risk för förkylningar, influensa och andra sjukdomar. Problem med matsmältningen kan också åtfölja stress. När den utförs av expert spa-terapeuter kan massage hjälpa till att förbättra immunsystemets aktivitet och spela en roll för att återställa normal matsmältningssystemets funktion.

Förbättrad cirkulation

Massage har visat sig öka blodcirkulationen. Dålig cirkulation kan leda till kalla händer och fötter, trötthet och värkande muskler, medan god cirkulation ger spända eller skadade muskler det syrerika blod de behöver för att läka. Trycket på musklerna under en massage underlättar cirkulationen genom att föra blod genom de överbelastade områdena, vilket resulterar i lägre blodtryck och förbättrad kroppsfunktion.

Förbättrad sömn

Sömnkvaliteten är viktig för alla hälsoproblem, från hur vi mår till hur mycket vi äter och hur vi hanterar stress – men i dagens digitalt drivna värld känner vi oss sällan utvilade. En avkopplande spamassage kan direkt påverka kroppens produktion av serotonin och skapandet av melatonin, som båda spelar en avgörande roll för sömnmönster. Samtidigt som du förbättrar kvaliteten på din sömn kan en entimmes massage ge kroppen fördelar som motsvarar en föryngrande power nap.

Minskad huvudvärk

När den utförs på regelbunden basis minskar massagen risken för migrän och spänningshuvudvärk avsevärt genom att avslappna muskelspasmer och triggerpunkter. En spamassage inriktad på specifika stresspunkter kan också hjälpa till att lindra trycket som utsätts för migrän eller spänningsrelaterad huvudvärk. Genom att fokusera på nacke, axlar och huvud kommer din massageterapeut att försiktigt men effektivt kunna rikta in sig på de områden som orsakar obehag.

Förbättrad hållning

Om du är en kontorsanställd, eller någon som tillbringar en stor del av sin dag sittande, kommer du att vara bekant med hur snabbt din hållning kan påverkas. Dålig hållning är en ledande orsak till ryggsmärtor och kan som ett resultat leda till ömma, värkande muskler. Massageterapi kan hjälpa till att positionera kroppen tillbaka till rätt inriktning, så att du har en hälsosammare hållning som är mindre sannolikt att orsaka obehag.

Skräddarsydd behandling

Massageterapi omfattar många tekniker som hjälper en mängd sjukdomar. De huvudsakliga massageformerna som sannolikt är tillgängliga på ett spahotell inkluderar avslappning, svensk massage, djupvävnadsmassage och zonterapi. Vissa former av massage använder lyxiga oljor från populära spamärken, och andra använder varma stenar för att släppa spänningar och främja avslappning. Vad du än väljer kommer du att kunna diskutera dina behov med din terapeut i förväg, så behandlingen kommer att skräddarsys efter dina behov.

Del av ett paket

Om du har bokat ett spa- och hotellsemesterpaket för spaweekend kanske du redan har en spabehandling inkluderad – och om det är en 60-minutersbehandling är massage ett utmärkt alternativ. Så du kommer inte bara att njuta av en avkopplande behandling, utan du kommer också att ha den perfekta möjligheten att ta ett dopp i poolen och utnyttja bastun, ångbadet och jacuzzin fullt ut för en fantastisk, allsidig välbefinnandeupplevelse. Se bara till att du sköljer bort klor, svett eller miljöföroreningar i duschen innan din behandling eller terapi, för du vill inte att allt det ska gnidas in i din hud.

Vad du kan förvänta dig under en massage

Innan en spamassage kommer din terapeut att be dig fylla i ett frågeformulär som belyser eventuella hälsoproblem. Typen av massage kommer att påverka om du behöver ta av dig några klädesplagg – men var säker på att du alltid kommer att känna dig bekväm och värdig.

Om det är en ryggmassage kommer din terapeut sannolikt att be dig ligga på ett bord och täcka dig med ett lakan. Du kan också få massage – som till exempel fotmassage – när du sitter på en stol, fullt påklädd. Din massageterapeut bör utföra en utvärdering genom beröring för att lokalisera smärtsamma eller spända områden och för att avgöra hur mycket tryck som ska appliceras.

Beroende på preferenser kan de använda olja eller lotion för att minska friktionen på din hud. Berätta för din massageterapeut om du kan vara allergisk mot några ingredienser.

Oavsett vilken typ av massage du väljer ska du känna dig lugn och avslappnad under och efter din massage.

I efterhand

Fördelarna med en spamassage kan vara i flera dagar. Men för att säkerställa att du känner fördelarna så länge som möjligt, försök att inte planera någon hektisk aktivitet direkt efteråt.

Vissa spahotell ger dig möjlighet att ligga ner eller ta en tupplur efteråt – ibland med en varm dryck. Många spa erbjuder relaxområden där du kan vila i lugna omgivningar. Det är förmodligen inte den bästa idén att gå direkt tillbaka till jobbet om du känner dig så avslappnad att du knappt kan röra dig! Så det kan vara en ännu bättre anledning att förlänga din vistelse och boka en övernattning i spaet på www.spaandhotelbreak.co.uk.

Försiktighetsåtgärder

Undvik stora måltider eller alkohol före någon massagebehandling. Det är också en bra idé att dricka mycket vatten, vilket hjälper till att spola ut gifterna ur kroppen.

Ge dig själv gott om tid på vardera sidan av massagen, så att du inte känner dig förhastad. Du bör alltid berätta för din terapeut i förväg om du är gravid, har några medicinska tillstånd eller får någon behandling eller medicinering, nyligen har genomgått en skada eller operation, är allergisk mot något, har trasig hud eller sår, eftersom detta kan påverka typ av olja och behandling du får.

Så nästa gång du bokar en spa-semester, påminn dig själv om de många hälsofördelarna och boka dig en avslappnande massage.

Kom ihåg att om du har några frågor om huruvida en massage skulle vara rätt för dig, be att få prata med en massageterapeut innan du bokar din tid på ditt valda spa.

Liknande inlägg