woman 6557552 1280

Vad är Vegansk Hudvård? [Veganska Hudvårdsprodukter]

Veganska hudvårdsprodukter är inget nytt, men de ökar hela tiden i popularitet.

Det finns så många fantastiska aspekter av ren skönhet och idag lyfter vi fram vegansk hudvård.

Många människor väljer att följa en vegansk livsstil av etiska och/eller hälsoskäl, och eliminerar animaliska ingredienser från sin kost, skönhetsrutin, och livsstil. Om du är intresserad av att ta det här steget finns det massor av fantastiska veganska hudvårdsmärken som hjälper dig att komma igång. I dejnna artikel går vi igenom allt du bör veta om veganska hudvårdsprodukter.

Vad är ”vegansk hudvård”?

Veganska skönhetsprodukter är produkter skapade utan några animaliska ingredienser, som honung, bivax eller kollagen. Med det sagt, bara för att en produkt inte innehåller animaliska ingredienser betyder det inte nödvändigtvis att produkterna inte testades på djur. ”Cruelty-free”, i sverige känt som ”icke-djurtestad” är en helt separat sak.

När ett varumärke är ”cruelty-free” betyder det att varumärket inte genomgår djurförsök. Även om de går hand i hand för det mesta, är ett veganskt varumärke inte alltid ”cruelty-free” och omvänt är ett ”cruelty-free” varumärke är inte alltid veganskt.

ara för att ett varumärke använder rena, naturliga ingredienser betyder det inte att det undviker produkter från djur eller djurförsök.

Även om du inte behöver vara vegan eller följa en vegansk kost för att vara intresserad av fördelarna med vegansk hudvård för din hud.

Per definition framställs inte veganska hudvårdsprodukter av animaliska produkter eller en animalisk biprodukt. Det gör att många traditionella ingredienser inte används, som t.ex; karmin- eller cochenilleextrakt (torkade, krossade skalbaggar), lanolin (fårullsfett), emuolja, fiskfjäll/guanin, kärnmjölk, honung, bivax, gelé, siden, kollagen, gelatin (ben, senor eller ligament) och annat.

Och medan veganska produkter nästan alltid är ”cruelty-free”, är inte ”cruelty-free” produkter alltid veganska. Till exempel kan ett ”cruelty-free”, ekologiskt läppbalsam innehålla bivax och kommer därför inte att vara veganskt. Så, om du letar efter produkter som faller inom båda kategorierna, måste du leta efter både vegansk och ”cruelty-free”.

Du kanske också tror att veganska hudvårdsprodukter är ekologiska eller naturliga eftersom de är från växtbaserade ingredienser. Men det är inte nödvändigtvis fallet, eftersom de ibland kan använda syntetiska färger eller dofter. Som ett resultat skulle du behöva leta efter de som är ekologiska och naturliga samt veganska och cruelty free.

Ekologisk betyder inte bara att produkten odlats utan användning av bekämpningsmedel, syntetiska gödningsmedel eller GMO (genetiskt modifierade organismer), det är ett holistiskt sätt att odla och hantera produkten som tar hänsyn till jord, växter, djur, mat, människor och miljön.

Termen ”naturlig” betyder vanligtvis att produkten inte innehåller något konstgjort eller syntetiskt.

Mycket av samma ingredienser som vi äter används i hudvård. Och är de bra nog att äta så är de oftast bra att lägga på huden. Växtbaserade ingredienser tros innehålla fler vitaminer, mineraler och antioxidanter, som hjälper till att reparera och återfukta huden.

Ingredienser att undvika i vegansk hudvård.

När du letar efter hudvårdsprodukter är det alltid bra att veta vad de icke-veganska ingredienserna är.

Honung

Honung kan vara ett underbart fuktbevarande medel för dem som inte lever en vegansk livsstil, vilket minskar inflammation och kontrollerar utbrott. Men eftersom det kommer från bin kan det inte vara en del av en vegansk hudvårdslinje.

Bivax

Ganska självförklarande, men bivax kommer från bin, så en produkt som innehåller denna ingrediens kunde inte klassas som vegansk. Ofta finns bivax i balsam för att återfukta huden.

Pärla/pärlpulver

Pärlpulver innehåller massor av mineraler, aminosyror och antioxidantboosters, vilket gör det till ett fördelaktigt tillskott till hudvårdsprodukter. Men eftersom pärlor är gjorda av marina ostron och sötvattensmusslor, följer de tekniskt sett inte en vegansk livsstil. Med det sagt tycker vissa veganer att det är acceptabelt att fortfarande använda pärlpulver som ingrediens. Det är ett personligt val.

Kollagen från djur

Kollagen i sig finns bara i djurriket, vilket betyder att det måste komma från djur. Därför finns det egentligen inget sådant som veganskt kollagen. Även om det finns kollagenförstärkare som vitamin C och E, som hjälper till att stödja kroppens naturliga kollagenproduktion, finns själva proteinet oftast i kor, kyckling och fisk.

Squalen från djur

Squalene (eller ibland squalane) är en fantastisk hudingrediens som förstärker och stödjer hudens naturliga barriär. Men sättet som det brukade utvinnas var genom hajlever. Lyckligtvis kan squalen vara botaniskt labbtillverkat av ingredienser som olivolja, riskli och sockerrör.

Precis som frukt och grönsaker är hälsosamma att äta, är växter också fulla av fördelar för din hud. De ger antioxidanter, mineraler och vitaminer direkt från moder jord.

National Institutes of Health definierar växter som ”en växt eller växtdel värderad för sina medicinska eller terapeutiska egenskaper, smak och/eller doft.”
Människor drar nytta av växter varje dag genom att använda produkter som innehåller naturliga ingredienser som kokosolja, eukalyptus, avokadoolja, ringblomma och så mycket mer.
Med en vegansk produkt använder du noll animaliska produkter och genom att göra det blir du också av med många av de tillsatser som vanligtvis åtföljer dem. Vissa tillsatta kemikalier kan irritera din hud på kort sikt och skada din kropp på lång sikt.
Bli av med dessa kemikalier och du är ett steg närmare glödande hud och en frisk kropp.

Men här är haken. Bara för att en produkt är märkt ”vegansk” betyder det inte att den är full av naturliga, växtbaserade ingredienser. En vegansk produkt kan vara full av syntetiska kemikalier som inte kommer från animaliska produkter.

En vegansk produkt betyder att det inte finns några animaliska ingredienser, men det betyder inte automatiskt att det är ett bra hudvårdsalternativ. Veganska produkter kan fortfarande ha massor av kemikalier i sig.

Vissa fantastiska hudvårdsprodukter innehåller icke-veganska ingredienser, som bivax, som är bra för din hud.

Vad är slutsatsen? Att välja veganska hudvårdsprodukter är ett bra ställe att börja när det kommer till naturlig hudvård eftersom det sannolikt betyder att du får en produkt med mer växtbaserade ingredienser.

Men sluta inte vid etiketten ”vegansk”. Om du vill undvika kemikalier och syntetiska tillsatser, leta efter naturliga produkter som är fria från kemikalier, syntetiska dofter och liknande.

Vegansk hudvård: Bra för planeten

Fördelarna med att bli vegan med din hudvårdsrutin slutar inte med dig. Vegansk hudvård är också bra för jorden och djuren som strövar omkring på den.

Först och främst är vegansk hudvård snäll mot djuren som bor på vår planet eftersom den eliminerar användningen av alla animaliska produkter. Lätt och enkel.

För det andra gynnar vegansk hudvård planeten som helhet eftersom kött- och mejeriproduktion släpper ut mycket växthusgaser och bidrar till avskogning.

När du väljer veganska produkter tar du ställning för planeten genom att skicka ett meddelande till hudvårdsföretag och minska ditt koldioxidavtryck.

Ett annat sätt som dina hudvårdsvanor kan påverka jorden? De aktiva ingredienserna i traditionell solskyddsmedel är kemikalier som kan bleka korallreven och skada havsdjur när det sköljs bort från huden och ut i havet.

Så när du använder produkter som innehåller veganska och naturliga ingredienser istället för kemikalier och syntetiska ingredienser, håller du skadliga kemikalier borta från huden och borta från havet.

Varför ska du välja veganska produkter?

Vi tror att att välja en vegansk hudvårdsrutin inte bara är ett sätt att skydda djurvärlden, utan också för att ge oss själva verkliga fördelar! Vegansk hudvård erbjuder en mängd dolda fördelar och viktiga aktiva ingredienser som ger huden näring och får dig att känna dig fräsch som en ros.

De växtbaserade ingredienserna i många veganska formler innehåller faktiskt fler vitaminer, mineraler, antioxidanter och naturliga oljor som hjälper till att reparera och återfukta huden. Detta kommer att hålla din hud mjuk och skyddad längre. Dessa ingredienser inkluderar vitamin A, C och E, oljor som kokosnöt, argan och nypon, tång, sojaextrakt, frön och blomextrakt, gojibär och så vidare.

Veganska hudvårdsprodukter tenderar också att vara mer känsliga för huden. De med känslig, lättirriterad eller allergibenägen hud kan tycka att dessa produkter är särskilt användbara eftersom de tenderar att innehålla färre ingredienser som kan förvärra hudtillstånd eller kan orsaka reaktioner.

Eftersom skönhetens värld ökar insatserna när det kommer till medvetna livsstilsval, oavsett om det är fokus på återvunna förpackningar eller etiskt framställda ingredienser, kommer valet att använda veganska produkter att hjälpa dig att ta ett litet steg framåt mot en renare konsumption.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

  • Varför är Retinol bra för Huden?

  • Kan man Använda Hudkräm i Ansiktet?

  • Olika Typer av Ansiktsbehandlingar på ett Spa – Tips & Råd

  • Håll Huden Återfuktad på Vintern: Tips för Vinterhudvård

  • Vad är en Ansiktsbehandling? Fördelar med Anstiksbehandlingar

  • Är det bra att Tvätta Ansiktet Varje Dag? Hur ofta Tvätta Ansiktet?