Skyddar frekvent användning av bastu mot minnesförlust?

Skyddar frekvent användning av bastu mot minnesförlust?

Det finns en hel del tillgängliga data som pekar på hur regelbunden bastuanvändning kan skydda mot minnesförlust och Alzheimers.

En av de mest omfattande studierna är den här:
Bastu bad är omvänt förknippat med demens och Alzheimers sjukdom hos medelålders finska män.

I denna studie, “Forskare vid Östra Finlands universitet fann ett samband mellan bastubesök och minnessjukdomar efter att ha följt mer än 2 300 medelålders finska män i mer än 20 år.

” I studien visade män som badade bastu fyra till sju gånger i veckan hittades 66 procent mindre sannolikt att få diagnosen demens och 65 procent mindre sannolikt med Alzheimers sjukdom, än de som tar en sa una en gång i veckan.”

Ett annat bra innehåll i denna fråga är det här samtalet mellan Rhonda Patrick och Dr Dale Bredesen där de diskuterar orsakerna till Alzheimer och sätt att förhindra att den utvecklas:

Dr Dale Bredesen & Dr Rhonda Patrick om att förebygga och vända Alzheimers sjukdom

Dr Bredesen MD, är professor i neurologi vid Easton Laboratories for Neurodegenerative Disease Research vid David Geffen School of Medicine vid University of California, Los Angeles (UCLA).

Dr. Bredesens laboratorium fokuserar på att identifiera och förstå grundläggande mekanismer som ligger bakom den neurodegenerativa processen och översättningen av denna kunskap till effektiva behandlingar för Alzheimers sjukdom och andra neurodegenerativa tillstånd.

En av hans främsta upptäckter angående minnesdegeneration och bastur var att regelbundet bastubad är effektivt för att skydda mot minnesförlust eftersom toxiner som kan leda till Alzheimers sjukdom (som kadmium, kvicksilver och BPA) utsöndras genom svett.

Badning i bastu har också enorma effekter på andra biologiska processer som:

  • Aktivering av värmechockproteiner
  • Neurogenes (skapande av nya celler på grund av värmestress)
  • Stimulerar produktionen av BDNF (Brain Derived Neurotropic Factor) som bromsar kognitiv försämring, ökar inlärningsförmågan och hjälper mot depression.
  • Fysisk prestation
  • Kardiovaskulära funktioner

Liknande inlägg