woman 6743541 1280

Varför är Retinol bra för Huden?

Medan få grundläggande hudvårdsingredienser har blivit kända namn, är en ingridiens som har blivit allt kändare retinol.

Vi har alla hört talas om det, men samtidigt är det tydligt att många av oss fortfarande inte är exakt säkra på vad det är – eller hur det fungerar. Vissa av oss har intrycket att retinol är en anti-aging hudvårdsingrediens, medan andra har hört det beskrivas som en aknebehandling. Det enda vi är säkra på? Vi är alla intresserade men oinformerade.

Vad är Retinol?

Retinol är en typ av retinoid, ett derivat av vitamin A, som används för anti-aging och finns i många hudvårdsprodukter. Även om många människor har intrycket att retinol är en exfoliering, är det en antioxidant.

För att den faktiska ingrediensen (retinol) ska fungera på huden måste den gå igenom två steg. Det omvandlas till retinaldehyd och sedan till den aktiva formen retinsyra.

Men om du använder en retinolester måste den gå igenom tre steg för att bli aktiv eftersom den måste omvandlas till retinol först.

När retinoider omvandlas till den aktiva formen, retinsyra, inkorporeras de i celler i och under din hud för att påverka hur de beter sig. Ren retinsyra finns på recept (tretinoin), medan du kan få retinolestrar, retinol och retinaldehyd receptfritt.

Ju närmare retinsyra du är, desto bättre fungerar det, men också desto mer uttorkande och irriterande. Med andra ord är retinaldehyd starkast, sedan retinol, sedan retinolester.

Att använda en välformulerad och stabil produkt med retinol kommer synbart att minska uppkomsten av solskador, bruna fläckar, linjer, rynkor och stora porer. Det kan stimulera metabolismen av hudceller och uppmuntra kollagenproduktionen.

Dess magi ligger i dess förmåga att återuppliva hudens struktur för en jämnare, jämnare ton look.

Vad är skillnaden mellan Retinol, Retin-A och Retinoid?

Både Retin-A och retinol är i den klass av mediciner som kallas retinoider. Båda kan hjälpa till att främja snabbare hudcellsomsättning, och båda är beprövade alternativ för att hjälpa till att vända tecken på hudens åldrande.

Men receptfritt retinol kräver omvandling i huden till den aktiva formen, medan Retin-A är en receptbelagd produkt som är mer potent och något mer effektiv för att minska rynkor och bekämpa akne. Du måste prata med en hudläkare om att få ett recept.

Retin-A återställer organiseringen av celler genom cellulär omsättning i epidermis, så de är mindre benägna att falla in i porerna och blockera dem – vilket resulterar i färre igensatta porer och små utslag.

Det förbättrar också utseendet på rynkor genom att återstrukturera och jämna ut hudens yta och minska porstorleken.

Fördelar med att använda Retinol

Retinol har många fördelar. Låt oss titta närmare på just dessa.

Minskar tecken på åldrande

Eftersom retinol ökar hudcellsomsättningen kan du märka en mer ungdomlig kvalitet på din hud.

Förbättrar strukturen på din hud

Genom att öka kollagenproduktionen kommer din hud att få mer kraftfull struktur och styrka. Dessutom kommer cellerna på ytan av din hud att bytas ut snabbare, vilket hjälper till att jämna ut din hud och minska det tråkiga, torra utseendet av död hud.

Jämnar ut hudtonen

Retinol kan inte bara jämna ut din huds struktur utan även tonen. Med fortsatt användning, verkar retinol för att bleka hyperpigmentering (bruna fläckar och fläckar) och ger utseendet av slätare hud på ett skonsammare, icke-torkande sätt än en receptbelagd form.

De kan i princip bara få din hud att se bättre ut. Tänk: Jämnare, ljusare, slätare. Stratum corneum, som är det yttersta lagret av huden, kan bli riktigt tjockt med tiden och få huden att inte se lika fräsch och tilltalande ut. Retinoider hjälper till att hålla hornlagret tunnare, vilket gör att du blir mindre matt.

I grund och botten tillåter inte solskador, miljöskador och fria radikaler våra celler att vända på rätt sätt. Retinoider hjälper till att hålla cellomsättningen i den cykel som den borde vara. Som en extra bonus kommer det också att hjälpa till att minska utseendet på postinflammatorisk pigmentering och mörka märken som kan lämnas kvar av finnar eller solskador.

Motverkar akne

Retinol minskar funktionen hos överaktiva oljekörtlar och täpper till porerna. Detta rensar huden, får porerna att se mindre ut och förhindrar utslag. Dessutom kan det öka styrkan hos aktiva ingredienser i andra aknebekämpande mediciner, så om du använder det tillsammans med andra rengöringsmedel kan du se förstärkta resultat.

Eftersom retinoider hjälper till att reglera hudcellsomsättningen, fungerar det för att förhindra att porerna täpps till, vilket gör det till ett effektivt alternativ för akne och finnar.

Det kan också hjälpa till att reglera talgproduktionen och hjälpa dem med fet hud som kan vara benägna att få utslag. Även efter att akne avtagit kan retinolen också hjälpa mot ärrbildning, så det är viktigt att fortsätta använda.

Ökar kollagenproduktionen

Detta hjälper till att minska uppkomsten av fina linjer, rynkor och hudens slapphet. Samtidigt förhindrar det förlusten av kollagen och elastin vi redan har genom att bromsa enzymet som bryter ner dem.

Motverkar effekterna av solskador: Antioxidanterna i retinol kan hjälpa till att reparera solskadad hud, som att göra mörka fläckar ljusare.

Biverkningar av retinol

Biverkningarna av retinol är att det kan orsaka torrhet, fjällning och irritation. Kvinnor som är gravida, planerar eller ammar bör inte bör använda retinol.

Retinoider kan bara vara skadliga för huden om du har ett superkänsligt underliggande hudtillstånd som eksem eller rosacea och kan blossa upp och förstärka inflammation. Ändå kan patienter med känsliga tillstånd som rosacea fortfarande kunna använda en retinoid, men de behöver gradvis införa den i sin hudvårdsregim, kanske bara en gång i veckan, och förbereda huden med en aktuell fuktkräm innan de applicerar retinoiden.

Det kan göra din hud mer känslig för andra produkter, procedurer och solljus. Använd inte hårda skrubbar, sammandragningsmedel, ansiktsvatten, alfahydroxisyror, betahydroxisyror, bensoylperoxid och C-vitamin på samma sätt som din retinol eftersom kombinationerna kan torka ut och irritera din hud.

Du måste sluta applicera retinol i minst en vecka innan saker som att få en ansiktsbehandling, laserbehandling, kemisk peeling, vaxning eller intensiv solexponering eftersom det ökar din känslighet.

Och om du måste gå i solen finns det några viktiga försiktighetsåtgärder för solexponering. Om du skulle vilja använda en retinoid på sommaren är det absolut nödvändigt att du använder ett solskyddsmedel med hög SPF, brett spektrum dagligen. Tillsammans med solskyddsmedel, eftersom din risk för att bränna dig är så hög, skulle jag undvika högtimmar av sol och bära en bredbrättad hatt när jag är utomhus.

Varför ska du använda retinol?

Retinoider har länge ansetts vara guldstandarden för antiaging och för att behandla akne av goda skäl. Retinoider ökar inte bara den cellulära omsättningshastigheten för keratinocyter (celler i det yttersta lagret av vår hud), utan håller yngre, fylligare celler närmare ytan. De hjälper också till att exfoliera äldre keratinocyter i ökad takt, vilket hjälper till att täppa till porerna och håller din hud fräsch utan behov av hård friktion. Under en lång tids användning hjälper retinoider också till att öka produktionen av kollagen och elastin i huden. dermis – det andra, djupare hudlagret. Det är inte många produkter som fungerar på så många aspekter av hudens hälsa samtidigt.”

Vad det betyder är: Även om du inte har akne eller fina linjer och rynkor, kan ingrediensen hjälpa till att bibehålla en jämn hudton och ge din hud den där svårfångade fräsch-från-spa-glöden.

Vem är retinol bäst för?

Även om retinol kan vara fördelaktigt för de flesta hudtyper, är det något som passar alla. Retinoider är notoriskt svåra att hantera för personer med lättirriterad eller känslig hud. Tekniskt sett skulle alla kunna använda en, men inte alla kan ta reda på hur de ska få det att fungera för dem. Tillstånden som gör det svårast är rosacea, torrhet, kontaktallergier och allmän känslighet.

Var uppmärksam på vilken procentandel av retinol du använder också: 0,05 % är ett bra ställe att börja om du inte har känslig hud, och du kan arbeta upp till retinolprodukter med starkare mängder över tiden. Om du har mer allvarlig akne kan din läkare ordinera en receptbelagd retinoid till dig som är mer potent, men kan också vara mer irriterande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

  • Melanotan: En Revolutionerande Peptid för Solbränna och Hälsa

  • 3 anledningar att prova microneedling

  • Varför får hudvård för män inte lika mycket fokus som för kvinnor?

  • Kan man Använda Hudkräm i Ansiktet?

  • Olika Typer av Ansiktsbehandlingar på ett Spa – Tips & Råd

  • Håll Huden Återfuktad på Vintern: Tips för Vinterhudvård