finnish sauna 776997 1280

Infraröd VS Traditionell Bastu – Allt du bör Veta!

I Europa har bastu eller bastuliknande ångbastus använts i tusentals år för att hjälpa badgäster att slappna av.

Den tidigaste skriftliga redogörelsen för en bastu registrerades på 1100-talet.

Resenärer stannade ofta och besökte offentliga svettbad i norra Europa mellan globala vandringar och äventyr. På samma sätt besökte bönder ibland ångbaden för att ta en paus från hårt arbete. På 1700-talet var finska och svenska badhus normen runt om.

Ursprungligen användes dessa ångbad för avkoppling och renlighet, som ett modernt badkar eller dusch. Allt eftersom tiden gick blev det dock tydligt att bastustugor har ytterligare hälsofördelar.

Förutom avkoppling och sociala fördelar, europeiska badhus blev nästan religiös status för de finnar som ockuperade dem. I vissa situationer användes de berömda badhusen till och med för födelsemetoder.

På 1800-talet började besökare i Skandinavien rapportera om bastuanvändning i vardagskonst och litteratur. Deras traditionella stockkonstruktionsformat var en stolthet för finländarna som en naturlig del av avkoppling.

Sedan denna period har bastustugornas popularitet fortsatt att växa och växa med tiden. I början av 1900-talet flyttade finnarna från byar till städer och intresset för bastur spred sig även bland folket.

Under Andra världskriget övergavs ytterligare former av underhållning i huvudsak för krigsinsatserna, vilket tog folk tillbaka till att använda bastustugor för billig avkoppling. Nuförtiden är naturligtvis bastun ett globalt fenomen.

Medan ångbastning och vanliga bastustugor fortfarande är förknippade med sitt skandinaviska ursprung har fördelarna hittat sin väg runt om i världen.

Vilken typ av bastu är rätt för mig?

Det finns i huvudsak tre typer av bastur: traditionella, infraröda och ”hybrid” eller ”dubbla” bastutyper.

Traditionella modeller

Den traditionella bastun är den vanligaste. De värms antingen upp av el, gas eller vedeld. Elvärmare med ett bastuaggregat är förmodligen de mest använda och även de enklaste att ställa in och underhålla. De flesta elektriska versioner tar 30-60 minuter att värma upp till 60-90 grader.

Den 2:a mest populära typen av bastur är infraröd bastu. Denna bastu blir allt populärare bland människor som bor i städer och använder infrarött ljus för att producera strålningsvärme som absorberas av huden.

Infraröda modeller

Infraröd bastu värmer faktiskt inte upp luften utan penetrerar istället huden för att höja kroppens temperatur direkt. Även om de kanske inte erbjuder samma andningsfördelar som en traditionell bastu, erbjuder den ett brett utbud av andra fördelar.

En sak som gör den infraröda bastun tilltalande för vissa människor är det faktum att värmen som produceras är ”mjukare” och lättare att motstå sedan den som produceras av traditionella modeller.

Om du är den typen av person som inte tolererar betydande termisk stress men behöver hälsofördelarna med veckovis bastuanvändning , då kanske du vill välja en infraröd modell.

Dubbla modeller

Den tredje typen av bastu är vad vi kallar ”hybrid” eller ”dubbla” modeller. Dessa modeller är en kombination av elektrisk och infraröd värme. De kan användas samtidigt eller oberoende beroende på användarens humör eller mål.

Du kanske vill börja mjukt under ett pass och sedan höja värmen till max en annan dag. Det finns också några unika hälsofördelar med varje typ av värme, så att använda båda samtidigt ger dig hela paketet och kan göra dig till en övermänniska !

Traditionell bastu

Om du är den typen av person som känner dig hänförd av doften av brinnande ved, ljudet av vatten som stänker på stenar som släpper ut dofter av eteriska oljor som kittlar dina näsborrar när svett droppar av från ditt ansikte till golvet, då är den traditionella bastun för dig.

Många argumenterar att originalet alltid är bäst, och detta skulle många även säga om bastun också. Många älskar den ”nästan överväldigande” värmen som produceras av dessa modeller eftersom det får en att känna att man slappnar av men samtidigt tränar.

Många älskar hur värmen i den traditionella bastun sätter dig på prov, hur de inbjuder dig att koppla av, meditera och hålla dig lugn mitt i värmetryck och stress. En traditionell bastu erbjuder en verkligt unik och bemyndigande upplevelse oöverträffad av andra modeller.

Fler vetenskapliga studier om den traditionella bastun

En anledning till att den traditionella bastun föredras av vissa människor är att de flesta vetenskapliga studier gjorda på bastubadets effekter gjordes med traditionella modeller. Det finns en betydande mängd data för att säkerhetskopiera hälsofördelar för traditionella bastur, men färre med infraröda modeller. (Även om de som utförs med infraröda modeller tenderar att gå åt samma håll.)

Om du ska skaffa dig en bastu är det alltid klokt att styra ditt köpbeslut med empiriska bevis och riktiga vetenskapliga studier. Du vill vara säker på att pengarna du investerar ger dig de verkliga hälsofördelar du förtjänar.

Generellt sett genererar traditionella modeller en överlägsen mängd värme jämfört med infraröda modeller. Detta innebär att de tenderar att utlösa fler interna processer som är ansvariga för ett brett spektrum av hälsofördelar (kardiovaskulär hälsa, hypertermisk konditionering, minskning av dödlighet av alla orsaker och mer…) Läs mer här

Det bästa valet när det kommer till utomhusbruk

Om du är vill skaffa en utomhusbastu, såvida du inte bor i områden där temperaturen nästan aldrig sjunker under 5 Celsius, bör du välja en traditionell modell framför en infraröd.

Som nämnts tidigare är traditionella modeller mycket överlägsna för utomhusbruk, främst på grund av den mängd värme de kan generera jämfört med den infraröda bastutypen. Oavsett om du skaffar en elektrisk eller vedeldad bastu kommer mängden värme som produceras att vara tillräcklig för att hålla insidan av rummet varm som fan. Våra fat- och kabinmodeller kommer lätt att få dig att svettas i dagar även när det är snöskylt ute.

Om du planerar att installera din bastu lite längre ner på din fastighet, nära sjön på en kulle där el inte är lättillgänglig, då är en traditionell vedeldad bastu det bästa alternativet.

Tänk på dina behov

Återigen, oavsett om du föredrar ”drakelds”-värme eller mild men ändå genomträngande värme, kommer både traditionella och infraröda bastutyper att få dig att skörda enorma hälsofördelar i det långa loppet.

Valet är helt ditt! Du kanske vill fråga dig själv vilken typ av erfarenhet du söker med din nya bastu eller vilka hälsofördelar du verkligen behöver… och sedan gå därifrån…

Här är några frågor att fundera på när man handlar efter en traditionell bastu:

  • Vad är din budget ?
  • Planerar du att använda den inomhus eller utomhus?
  • Vilka storleksinställningar hade du i sinne (hur många användare samtidigt) ?
  • Kommer du att ställa in din bastu i ett litet utrymme, stort utrymme, på din bakgård, nära sjön?
  • Vilken typ av träfinish eller estetiska krav har du?
  • Finns det några särskilda specialfunktioner du behöver eller skulle uppskatta (fönster, dörrar, extra isolering, färgterapi, ljudsystem)?
  • Lider du av ett särskilt tillstånd som kräver en viss typ av bastu ?

Visuell aspekt av din bastu

Det är mer av en autentisk, robust, gammaldags stil medan de infraröda modellerna kommer att ha ett modernt, elegant, exklusivt och sofistikerat utseende.

Den visuella aspekten av din bastu beror på olika faktorer som om du vill använda den inomhus (vardagsrum, badrum, hemmagym, garage) eller utanför (uppfart, bakgård, nära poolen, nära sjön, i skogen, på sidan av huset). Träet, typen av dörr, belysningen, om du installerar fönster, en skorsten eller inte kommer alla att påverka det slutliga utseendet på din enhet.

En värld av olika bastutyper

Bastu finns också i alla möjliga storlekar, former och designer. Vissa modeller är gjorda för att installeras i olika områden på insidan eller utsidan av huset.

Det finns modeller som passar för hörn av ett rum, andra är perfekta mot en vägg som de rektangulära typerna. Det finns utomhusmodeller formade som fat, andra som stugor och även stugor. Alla utomhusmodeller är fantastiska under träd eller utomhus.

Praktiskt och visuellt

Formen på din bastu bör också väljas efter hur du planerar att använda den och hur ditt hus är konfigurerat.

 • Installera din bastu i ett visst hörn på grund av den elektriska konfigurationen i ditt rum.
 • Installera din bastu på en cementplatta för att förhindra att vatten läcker in.
 • Installera bastu i vardagsrummet för att kunna titta på tv samtidigt.

Estetik:

 • Installera din bastu vid trädgården för en autentisk och organisk look.
 • Skaffa dig en uppsättning blått ljus för att få en bättre bild av din bastu på natten.
 • Skaffa Cederträ istället för lind eftersom det matchar dina utemöbler.
 • Skaffa en glasdörr istället för en full trädörr eftersom du föredrar ett modernt utseende för din bastu.

Traditionella bastuunderhållstips

Traditionella vedeldade bastustugor tar längre tid att värma upp där en elektrisk version kommer att värmas inom några minuter beroende på stil eller märke.

Elektriska bastustugor kräver också byte av glödlampor under hela året. Sammantaget föredrar vissa ägare den gamla skolan, rustika känslan av en vedeldad bastu, medan andra individer föredrar ett modernt tillvägagångssätt.

Många tror att en vedeldad bastu sparar pengar på elräkningar och kanske till och med en elektriker, där en braskamin bara kostar ved. Men detta kan bero på var ägaren bor.

Vedeldade bastustugor vill behålla sina traditioner av värme. För dem som föredrar en traditionell känsla från sin bastu, är det viktigt att hitta det system som bäst matchar bekantskapen.

Trotts allt, bastur är ett livslångt engagemang för hälsa, så det är bäst att hitta den perfekta matchningen för nu och i framtiden.

Traditionella bastu VS infraröd bastu

Infraröd bastu

Infraröd bastu få sitt namn från infravärmare. Denna typ av bastu avger infrarött ljus, även känt som strålningsvärme, som sedan absorberas av huden.

Som nämnt i tidigare avsnitt, de strålande vågorna behöver inte bli lika varma för samma typer av fördelar som en traditionell bastu.

Allmänt sett, denna bastu värmer upp kroppen genom ledning och konvektion genom att värma upp luften runt kroppen. Men infraröd bastu värmer upp kroppen genom att penetrera genom hudlagren för att värma insidan direkt.

En infraröd bastu anses inte ens vara ”bastu” av purister i de finska samhällena. Oavsett, terapi från infraröd bastu fungerar inom samma spektrum som infraröda elektromagnetiska fält runt kroppen.

Hälsofördelar med veckovis bastuanvändning inkluderar aptitförlust eller dämpning, kardiovaskulära systemförbättringar och till och med minskning av cancertumör enligt vissa specialister (fototermisk terapi).

Eftersom infraröd bastu använder ljus för att skapa värme, kallas de ibland för långt infraröda bastur, där ”långt” innebär att de infraröda vågorna faller från ljusspektrumet.

Precis som traditionella bastustugor, härmar infraröd också effekterna av måttlig träning som kraftig svettning och ökad hjärtfrekvens.

Enligt Mayo Clinic, ”Flera studier har tittat på att använda infraröd bastu för behandling av bland annat kroniska hälsoproblem. Experiment på högt blodtryck, kronisk hjärtsvikt, demens och Alzheimers sjukdom, huvudvärk, typ 2-diabetes och reumatoid artrit har genomförts och även om vissa bevis på fördelar har upptäckts krävs större och mer rigorösa studier för att bekräfta dessa resultat.”

En av fördelarna med infraröd bastu är den ”milda” värmen, vilket gör den perfekt för dem som ofta tycker att traditionell bastu är överväldigande. Du kan i princip dra exakt samma fördelar av infraröda bastur som traditionella utan att känna att du befinner dig mitt i en vulkan. Vi rekommenderar infraröd bastu för hemmet till alla som föredrar ”mild” värme.

Många infraröda tillverkare hävdar att 20 procent av värmen går till att värma luften runt en individ, medan 80 procent värmer kroppen direkt.

Som traditionell bastu, infraröda modeller erbjuda förmåner som:

 • Djupare sömn
 • Ökad avslappning
 • Rengöring
 • Avgiftning
 • Accelererad viktminskning
 • Snabbare muskelåterställning
 • Snabbare återhämtning av ledsmärta
 • Klarare hud
 • Förbättrad blodcirkulation
 • Mer energi/mindre trötthet

Infraröd bastu och kronisk trötthetssyndrom

En studie på 10 personer drog slutsatsen att människor med kroniskt trötthetssyndrom (CFS) gynnades av infraröd bastu som en övergripande behandling.

Enligt US National Library of Medicine, effekterna av Waon Therapy (termisk terapi från användning av infraröd bastu), såg förbättringar i alla områden.

Specifikt bestod studien av av CFS-patienter i en 60-graders bastu i 15 minuter och sedan ytterligare 30 minuters vila på en säng. Efter veckodagsbehandlingar i en månad minskade smärtnivåerna och upplevd trötthet dramatiskt.

Rapporter indikerar, ”Upplevd trötthet minskade signifikant efter terapi, även om inga signifikanta minskningar observerades under behandlingen.” Dessa resultat är verkligen lovande.

Dessutom har negativa känslor, inklusive ångest, depression, trötthet och prestationsångest rapporterades också vara avsevärt reducerade efter behandling.

Den enda måtten som inte såg någon riktig förändringar var nivån av smärta som försökspersonerna upplevde. Inga patienter rapporterade några negativa effekter under behandlingen.

Storleker och infraröd bastu: Elektriska krav

För personer som vill köpa infraröd bastu hemma eller på bakgården, finns det alternativ för 1,2,3,4 , eller 5 personer samtidigt.

Olika modeller kräver olika elektriska krav. En större bastu kan kräva hjälp av en kvalificerad elektriker och mindre modifieringar av eluttaget för att det ska fungera medan andra modeller kan anslutas direkt till vägguttag utan extra krångel.

Tumregeln är följande: ju större bastun är, desto mer energi behöver strålarna för att fungera, därför varierar de elektriska kraven.

Liknande inlägg